Hummerkoret

Hummerkoret (Kor) The Hummerchoir (Choir)
Navnet Hummerkoret er tænkt som en pendant til "kammerkor" - altså hummer = lille kammer - og har derfor ikke noget med skaldyr at gøre! Koret er et blandet kor med ca. 40 sangere i alderen ca 20 til op i 50`erne og blev stiftet i 1988 af Helle Høyer Mogensen. Siden 2004 er koret under ledelse af Michael Hvas Thomsen.

Koret har altid været aktiv i det århusianske kormiljø, og har foruden koncerter i resten af Jylland også været på udlandsturné med koncerter i f.eks. Sverige (1993), Belgien (1998) og Spanien (2000).

Senest har Hummerkoret deltaget i den internationale korkonkurrence "Musica Mundi" i Budapest. Her vandt koret guld i sin kategori og fik en 4. plads.

Hummerkoret har 5-6 årlige koncerter. Vi har b.la. koncerter med a capella musik og koncerter i samarbejde med andre kor og Aarhus Symfoniorkester.

Repertoirmæssigt spænder koret meget bredt med hovedvægt på klassisk kormusik, både større og mindre værker, især traditionel og nyere nordisk kormusik. Til tider bliver der også plads til b.la. latinamerikanske rytmiske værker, samt jazz- og swing-numre.
The Danish choir Hummerkoret is a choir for mixed voices with about 40 singers. Hummerkoret was founded in 1988 by Helle Høyer Mogensen. Since 2004 the choir has been led by Michael Hvas Thomsen.
Since the beginning, the choir has paticipated actively in the local musical life in Århus, Denmark. Besides giving local concerts, the choir has also toured in Sweden (1993), Belgium (1998), Spain (2000), and most recently in Hungary (2003).
Hummerkoret gives 5-6 concerts a year. Among other things, the choir gives concerts with a capella music ond concerts in collaboration with other choirs and Aarhus Symphony Orchestra.
It remains the the choirs´ constant aim to be engaged in the interesting and good chor music.
It is of great importance to work with an intensily diversified musical expression benefitting both singers and audience.

The choir´s repertoire covers a wide field with the main emphasis on classical choir music, both major and minor works, especially traditional and recent Nordic choir music.
At times the choir finds time for Latin American rhythmical works, jazz and swing music, etc.
Among the major works on the choir´s repertoire are the following: Missa Brevis in b-minor by Mozart, Requiem by John Rutter, Messa de Gloria by Puccini, Missa Griolla by Ramirez, both Mozart´s and Verdis´ Requiem, Stabat Mater by Rossini, Christmas Oratorium by Bach and recently The Creation by Haydn in the spring 2002.
Joachim Schnadt, webmaster@hummerkoret.dk
Direkte i Kor.dk: http://kor.dk/vis.htm?hummer