Hvem kaldte på erantis > Anmeldelser > Anmeldelse i Weekendavisen
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Anmeldelse i Weekendavisen

Ulrik Høy, Weekendavisen #14, 8. april 2011

Anmeldelsen er halvdelen af en dobbeltanmeldelse med Eva Marie Jensens bog Død og evighed i musikken 1890-1920 under overskriften Musik til døden. Kun den del, der omhandler Hvem kaldte på erantis? citeres her.

...

(om Død og evighed i musikken 1890-1920): Det er komplekse sager, der fortjener et supplement af pur enkelhed.

Hvem kaldte på erantis? - og andre salmer og sange hedder en nyudgivelse med tekster af præsten Niels Johansen og melodier af datalogen og komponisten Werner Knudsen. Det er sange og salmer, der følger årets gang, og de er nemme at lære og nemme at synge for både menighed, sangkor og solister. Sådan digtes og komponeres der i en kristen tradition, i formsikre vers og melodier i pagt med salmebogen, højskolesangbogen og folkebevægelsen. Hvilken? De 2-300.000 danskere, som "går til korsang" og leverer et stærkt - og stærkt overset - bidrag til nationens kulturelle forvaltning og velbefindende. Lige langt fra det spektakulære og det vulgære, som fylder medierne.

For organisten ved Husumvold Kirke ligger Hvem kaldte på erantis i smuk forlængelse af Den danske koralbog, der fortsat er organisternes partitur og den musikalske side af højmessen, så lad det være den folkelige og kristelige side af Eva Maria Jensens virksomhed.

...

I slutningen af anmeldelsen står:

... Musikken fortsætter efter døden, og når musikken er død, opstår der ny musik. Vi øser ud af det gamle, vi tager det enkle med det komplicerede, for det ene udelukker ikke det andet ...

Niels Johansen og Werner Knudsen: Hvem kaldte på erantis? - og andre salmer og sange. 94 sider. 199 kr. Unitas Forlag.

 

 
 
Hvem kaldte på erantis