Trygheden i årets gang

Livsbekræftende sang- og salmebog af Niels Johansen.

Anmeldelse. Månedernes kvalitet bliver til en slags hyldest til livet selv i ’Hvem Kaldte på Erantis’ med melodier komponeret af Werner Knudsen.

Der skal nok være dem, der synes, at det er lige surt nok nu. Danmark i begyndelsen af vinteren. Der er også dem, der ikke er vild med julen. Og der er dem, der går i sort, når januar også gør det. For slet ikke at tale om dem, der bliver skuffet over, at det regner for meget i april. At juli ikke blev helt så varm, som man havde håbet på. Og at efteråret allerede kom i september.

Humørpille til brokhoveder
Altid kan der være et eller andet galt. Og hvis der er, har tidligere Skovlundepræst Niels Johansen skrevet en fin salme- og sangbog ’Hvem Kaldte på Erantis og Andre Salmer og Sange’ med melodier af Werner Knudsen. Salme- og sangbogen er inddelt, som kalenderen er det, nemlig i årets måneder, og man kan sådan overordnet opfatte den som en slags humørpille til brokhovederne, dem, som altid synes, at der er noget galt.

Spring ikke januar over
Hver måned har sin intro, inden man kommer til sangene/salmerne. I introen til januar hedder det f. eks., at man ikke skal springe måneden over, selvom ’mørket kan føles tungt som oldemors dyner’. Og i sangen ’Januarmørke’, at man i årets første  måned ikke alene venter på sne, men på ’ubrugte dage’. Det er jo ganske sigende om året, mens det endnu er ungt.

Det er (ikke) bare i måned nummer et, man fornemmer denne positivitet omkring det stof, som livet gøres af: Tid. Springer vi til august har vi igen i månedsintroen denne glæde ved at skulle i skole med en skoletaske, der ikke ’kan blive stor nok’. Det er de mindste, der glæder sig, og så kan der jo være en voksen-bekymring i den forbindelse.
"Og send dine engle i arbejdstøj, når børnene løber i skole. For byen er farlig og farten er høj for Jonatan, Sara og Ole", lyder den tankevækkende tekst.

Og ude i sangene/salmerne hedder det så poetisk om august, at ’solen går ned på sin pude med øjne så små som en ært’. Ja, sådan er der nok mange, som kan opfatte en solnedgang i den måned,hvor den dog begynder at gå lidt tidligere ned.

Download musikken
Der er noder til, når man læser sig gennem denne årsbog. Men bogen har også en hjemmeside,  www.erantissange.dk, og herfra kan man downloade musikken.
Her i ordenes medie har vi koncentreret os om netop ordene, og vi har faktisk fået ikke så få vitaminer til årets gang. Især her i november, hvor argumenterne kan være lidt svære at finde.
Niels Johansens og Werner Knudsens ’Hvem Kaldte på Erantis’ er udgivet på Unitas Forlag. Vejl. udsalgspris er 199 kroner.

Jørgen Nielsen, Herlev-bladet 1. december 2010