Holger Lissners omtale

"Hvem kaldte på erantis?" er en herlig krans af salmer og sange, der både skildrer årets gang med stor forelskelse og livsglæde og tolker nogle af de bibelske tekster, som kommer i kirken undervejs gennem kirkeåret. Kransen er bundet sammen af Niels Johansens poetiske og sansede overvejelser, der måned for måned reflekterer over årets gang og vores forskellige oplevelser.

Alle sangene er sat i musik af Werner Knudsen, eller rettere: de er blevet til i et tæt samarbejde mellem Niels Johansen og Werner Knudsen, hvor snart den ene, snart den anden har spillet ud, og gensidigt har de inspireret hinanden. For der sker noget med nogle vers, når de får en melodi, og der sker noget med en melodi, når den får nogle ord. De tolker hinanden og løfter hinanden.

Alle sangene er lige til at sætte på klaveret og spille løs af. De er i forskellige stilarter, alt efter hvad der passer til versene. En del er i god dansk salme- eller visetone, som vi kender den fra salmebogen og højskolesangbogen, andre swinger sig i rytmiske takter med det liv, som de giver.

Niels Johansen, som er kendt som fortæller, dramatiker og mangeårig præst på Østerbro og i Skovlunde, har helt sin egen tone, lidt Halfdansk, når det er viser, det gælder, og stilfærdigt og ægte, når det er sorgen, der tolkes. Og tænk, nu er også metroen kommet med i salmebogen!

Holger Lissner